Co dáváme do kastrolu

Cedrát? A to je co prosímvás? A dáváte tam cukr? Verbena jo, tak to jsem nikdy neslyšela!

 

Tak si to pojďmě pěkně shrnout.

 

CITRUSY

Všechny naše citrusy kupujeme z Itálie, převážně Sicílie, vždy z malých nezávislých farem a vždy bez chemického ošetření. Proto můžeme s čistým svědomím zpracovávát i veškeré kůry.

Konkrétní farmy nemáme, citrusy se vždy trhají až perfektně zralé a příliš dlouho se neskladují. Funguje to tak, že zavoláme, co je zrovna zralé a kolik toho farmáři dali dohromady a to si koupíme. I proto se u nás odrůdy střídají a velikostí šarží mění.  

                                               

BERGAMOT

Znáte ho pravděpodobně spíš jako přísadu do parfému, díky jeho silně aromartickým silicím. Jako o ovoci se o něm píše málo, za syrova se skoro jíst nedá, ale po několikahodinovém a několikanásobném vaření je z něj naprostá delikatesa. Když jej Britové přidali do obyčejného černého čaje, vznikl legendární Earl Grey.           

Jeho chuť a vůně se těžko popisuje, sladká, svěží a hodně citrusová. Prostě ho musíte ochutnat!

 

CEDRÁT

Jedna ze tří prapůvodních odrůd citrusů, z nichž se postupným křížením vyvinuly všechny ostatní citrusy, tak jak je známe. Jeho plody jsou obrovské, až 1 kg a asi z 80 % je tvoří kůra, která je taky tím hlavním, co se na nich zpracovává. V chuti jsou spíš jemně kyselé a nahořklé, silná kůra je plná silic a tedy hodně aromatická.

 

KLEMENTINKA

Odrůda mandarinky, sladší, šťavnatější a zásadně bez pecek. Jako jediný citrus je zpracováváme bez slupky. Ty potom sušíme.

 

CITRON Z AMALFI

Limone di Costa d'Amalfi IGP - Indicazione geografica protetta - Chráněné zeměpisné označení. Tato odrůda citronů se může pěstovat jen a pouze kolem pobřeží Amalfi. Italové jsou na ně extra pyšní a tvrdí, že jsou to nejlepší citrony na světě, a ono asi jo. Plody mají oproti jiným citronum světle žlutou barvu a výrazně sladší chuť. 

 

IGP

Indicazione geografica protetta je státem a EU udělovaná známka původu a stanovené kvality. Uděluje se potravinám, u kterých je jejich kvalita, pověst či zpracování a výroba úzce spjatá s určitým regionem a historií. 

Můžete koupit spousty citronů i velmi podobné odrůdy, ale jen ta jedna, může nést tuto značku. Můžeme ji vidět například i u lískových oříšků z Piemonte nebo Balsamikového octa z Modeny (Aceto balsamico di Modena)  

 

 

MARMELÁDA NEBO DŽEM? 

Česká legislativa má na dělení marmelád a džemů asi zhruba dva miliony pojmů a podmínek. Zjednodušeně, marmelády jsou ty citrusové a džemy jsou všechny ostatní.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení