Co dáváme do kastrolu

Cedrát? A to je co prosímvás? A dáváte tam cukr? Verbena jo, tak to jsem nikdy neslyšela!

 

Tak si to pojďmě pěkně shrnout.

 

CITRUSY

Všechny naše citrusy kupujeme z Itálie, převážně Sicílie, vždy z malých nezávislých farem a vždy bez chemického ošetření. Proto můžeme s čistým svědomím zpracovávát i veškeré kůry.

Konkrétní farmy nemáme, citrusy se vždy trhají až perfektně zralé a příliš dlouho se neskladují. Funguje to tak, že zavoláme, co je zrovna zralé a kolik toho farmáři dali dohromady a to si koupíme. I proto se u nás odrůdy střídají a velikostí šarží mění.  

                                               

BERGAMOT

Znáte ho pravděpodobně spíš jako přísadu do parfému, díky jeho silně aromartickým silicím. Jako o ovoci se o něm píše málo, za syrova se skoro jíst nedá, ale po několikahodinovém a několikanásobném vaření je z něj naprostá delikatesa. Když jej Britové přidali do obyčejného černého čaje, vznikl legendární Earl Grey.           

Jeho chuť a vůně se těžko popisuje, sladká, svěží a hodně citrusová. Prostě ho musíte ochutnat!

 

CEDRÁT

Jedna ze tří prapůvodních odrůd citrusů, z nichž se postupným křížením vyvinuly všechny ostatní citrusy, tak jak je známe. Jeho plody jsou obrovské, až 1 kg a asi z 80 % je tvoří kůra, která je taky tím hlavním, co se na nich zpracovává. V chuti jsou spíš kyselé, kůry hodně aromatické.

 

KLEMENTINKA

Odrůda mandarinky, sladší, šťavnatější a zásadně bez pecek. Jako jediný citrus je zpracováváme bez slupky. Ty potom sušíme.

 

CITRON Z AMALFI

Limone di Costa d'Amalfi IGP - Indicazione geografica protetta - Chráněné zeměpisné označení. Tato odrůda citronů se může pěstovat jen a pouze kolem pobřeží Amalfi. Italové jsou na ně extra pyšní a tvrdí, že jsou to nejlepší citrony na světě, a ono asi jo. Plody mají oproti jiným citronum světle žlutou barvu a výrazně sladší chuť. 

 

IGP

Indicazione geografica protetta je státem a EU udělovaná známka původu a stanovené kvality. Uděluje se potravinám, u kterých je jejich kvalita, pověst či zpracování a výroba úzce spjatá s určitým regionem a historií. 

Můžete koupit spousty citronů i velmi podobné odrůdy, ale jen ta jedna, může nést tuto značku. Můžeme ji vidět například i u lískových oříšků z Piemonte nebo Balsamikového octa z Modeny (Aceto balsamico di Modena)  

 

 

MARMELÁDA NEBO DŽEM? 

Česká legislativa má na dělení marmelád a džemů asi zhruba dva miliony pojmů a podmínek. Zjednodušeně, marmelády jsou ty citrusové a džemy jsou všechny ostatní.